Lars Dekker


Mijn naam is Lars Dekker, klokkenmaker in Alkmaar. Ik heb de horlogemakersvakschool (voor klokken en horloges) afgerond. De opleiding aan deze vakschool duurt 4 jaar. Inmiddels heb ik al dertig jaar praktijkervaring. Hierdoor kan ik vakkundig onderhoud en reparaties verrichten aan bijna alle typen klokken.

Klokkenmaker Lars Dekker aan het werk

Honderden klokken

Ik heb inmiddels vele honderden klokken gerepareerd. Maar ik hoop natuurlijk dat er nog veel meer zullen volgen. Iedere klok en iedere reparatie is toch weer even anders, waardoor dit vak mij nooit verveelt. Inmiddels is “Lars Dekker uurwerkreparatie” een vertrouwde naam in de regio en daarbuiten als het gaat om uurwerkreparaties. Ik ben hier persoonlijk erg trots op.

Stoffig vak?

Mijn klantenkring wordt via mond-tot-mond-reclame en internet steeds groter. Ook mensen van verder weg komen steeds vaker naar me toe. Binnen mijn vakgebied ben ik één van de jongeren. Soms wordt over dit ambacht gedacht als een stoffig vak, maar ik ben trots op het feit dat ik klokkenmaker ben en ik wil dit ook graag uitdragen.

Lars Dekker - de klokkenmaker van Alkmaar en omstreken

Lars Dekker -de klokkenmaker van Alkmaar en omstreken

Klokken maken is een mooi ambacht

Het feit dat ik veel verschillende klanten heb vind ik een leuk aspect van dit werk. Mensen spreken vaak met trots over “hun klok”. Soms hebben ze deze met zorg uitgekozen in een klokkenwinkel. Soms is het een erfstuk. Voor bijna iedereen is hun klok er één met een eigen verhaal en mede daardoor erg waardevol.

 

Emotionele waarde

Zo heb ik regelmatig klokken onderhanden die soms al generaties in de familie zijn. Ik waardeer het dan ook zeer dat men mij deze klok, met een grote emotionele waarde, toevertrouwd.

 

Uitdaging

In mijn werkplaats ben ik graag bezig met mijn vak. Ik streef ernaar om iedere klok in originele staat te houden of te brengen. Dit doe ik door mijn vakkennis te gebruiken. Ook gebruik ik natuurlijk de juiste gereedschappen en materialen. Soms is de reparatie echt een uitdaging, maar ik ga altijd voor het best mogelijke resultaat. Ik zorg er niet alleen voor dat de klok weer jaren probleemloos loopt. Ik zoek voortdurend naar manieren om de waardevastheid van het uurwerk zelf te waarborgen. Dit doe ik onder andere door zo authentiek mogelijke materialen te gebruiken. Ook haal ik zo min mogelijk origineel materiaal weg om te repareren. Dit is wel zo respectvol naar uw (antieke) klok. Dit is aan de buitenzijde niet altijd zichtbaar voor de klant. Toch beschouw ik dit nu juist als mijn visitekaartje.

 

Beun de Haas

Klokreparaties zijn zelden goedkoop. Maar wie voor goedkoop gaat, komt bijna altijd bedrogen uit. Soms gaan mensen vanwege het prijskaartje eerst naar Beun de Haas. Uiteindelijk komen ze toch vaak bij de vakman terecht. Die mag de (soms onherstelbare) schade herstellen die Beun heeft aangericht. Zeer zonde voor de klok, maar u als klant zit ook met dubbele kosten. Tegen de lezers van mijn website wil ik daarom zeggen: informeer uzelf goed. Vraag naast de kosten ook naar de werkwijze van de reparateur. De vakman kost waarschijnlijk iets meer, maar u krijgt hier wel vakmanschap en kwaliteit voor terug. En dat is toch belangrijker?

 

Vakman Lars staat graag voor u klaar

Offerte en garantie

Ik geef mijn klanten altijd direct een prijopgave. Ik wil geen verrassingen achteraf. Mijn klant moet weten waar hij aan toe is. Dat schept vertrouwen en dat vind ik heel belangrijk. Natuurlijk geef ik garantie op de onderhoudsbeurt.

 

Concullega’s

Concurrentie tussen klokkenmakers onderling is er nauwelijks, vind ik. We helpen elkaar. De meeste andere klokkenmakers zijn net zo gedreven als ik ben. Vakidioten. Ik vind dat anderen mijn collega’s zijn en geen concurrenten. Ik hoop mijn vak nog heel lang en met veel plezier te kunnen uitoefenen. Mag ik u binnenkort in mijn werkplaats begroeten?