Klok reparatie


Veel klanten zijn zich niet bewust van het feit dat een onderhoudsbeurt geven veel tijd kost. Afhankelijk van het soort klok kost de klok reparatie/onderhoudsbeurt diverse uren tot enkele dagen. Voor u als klant hangt hier wel een prijskaartje aan vast, maar een klok die door een vakman is gerepareerd kan weer jaren prima lopen en dat is ook wat waard, nietwaar?

 

Hoe gaat een klokkenmaker eigenlijk te werk, vraagt u zich misschien af?

Eerst observeer ik de klok goed, om te zien of er bijzonderheden zijn. De meeste klokken hebben een emotionele waarde, ik behandel ieder uurwerk daarom met respect. Ik haal het uurwerk uit de kast en daarna wordt het uurwerk gereinigd, zodat de aanwezige slijtage zichtbaar wordt. Het uurwerk wordt geheel gedemonteerd en de tandwielen worden nagekeken op slijtage en/of kromme tanden. Waar nodig worden nieuwe onderdelen gemaakt. De kast krijgt natuurlijk ook een goede onderhoudsbeurt, net als de wijzerplaat. Indien de klant dit wenst worden de messing onderdelen mooi opgepoetst. Om u een beter beeld te geven hieronder een kleine opsomming voor de klok reparatie.

 

Een klok reparatie/onderhoudsbeurt bestaat uit:

Klok reparatie - het uurwerk krijgt een onderhoudsbeurt

  • het demonteren van het uurwerk;
  • de tappen polijsten;
  • het uurwerk verbussen op de plaatsen waar te veel slijtage is ontstaan;
  • het schoonmaken van alle losse onderdelen;
  • het monteren van het uurwerk;
  • het afstellen van het gang- en slagwerk en eventueel speelwerk;
  • het uurwerk voorzien van de benodigde olie en vet;
  • nieuwe onderdelen maken;
  • het schoonmaken/poetsen van de kast/wijzerplaat en eventuele messing onderdelen;
  • het terugplaatsen van het uurwerk in de kast en laten proeflopen.

 

Als de klok weer prima loopt kan de klant langskomen om deze op te halen.

De klok heeft meestal wel even een periode nodig om alle onderdelen op elkaar in te laten werken. Na de reparatie zijn er instellingen veranderd die van invloed kunnen zijn om het functioneren van het uurwerk. Een uurwerk is u eenmaal een (prachtig) mechanisch instrument.

Na een reparatie is daarom onderhoud aan te bevelen om het smeermiddel in goede conditie te houden. Net als uw auto heeft uw klok ook geregeld een onderhoudsbeurt nodig. Iedere 6 tot 7 jaar is hiervoor een goede richtlijn.

 

Waarom is een onderhoudsbeurt voor uw klok zo belangrijk?

Een onderhoudsbeurt voor uw uurwerk is dus zeer aan te bevelen. Het is van belang dat uw klok elke 6 à 7 jaar wordt schoongemaakt en op de juiste punten van nieuwe olie en vet wordt voorzien.

Ook als de klok nog goed loopt is onderhoud wel aan te raden, want metaaldeeltjes met olie vermengt zullen een soort slijpmiddel worden. De kosten zijn naar verhouding laag als u de klok tijdig laat schoonmaken. Uw klok zal dan langer probleemloos lopen.

Ik raad het sterk af om zelf aan de slag te gaan om de klok te smeren. Het lijkt alsof een badje in een “emmer met peut” wel helpt, maar de slijtage wordt vele malen erger. Het vuil weekt los en brengt veel schade aan.

In mijn werkplaats wordt uw uurwerk volledig en deskundig nagekeken en gerepareerd. Dankzij mijn vakopleiding en jarenlange ervaring kan ik onderhoud verrichten aan de meeste klokken. Zo weet u dat uw uurwerk in vertrouwde handen is.