Klok reparatie


Een uurwerk heeft regelmatig onderhoud nodig. Het is een mechaniek dat dag in – dag uit en jaar in – jaar uit zijn werk doet. Vergelijk dat eens met een auto die minder ‘uren’ maakt en toch elk jaar een APK/onderhoudsbeurt krijgt.

Klokkenmaker Lars Dekker - voor al uw klokreparaties

Een uurwerk is voor veel mensen ook een “vreemd” mechaniek. Ik maak dagelijks mee dat klanten bij mij aan de toonbank staan en zeggen: ”Mijn klok doet het ineens niet meer. Gisteren liep hij nog prima.” Of: “Ik denk dat ik de veren te strak heb opgewonden.” Of: “De laatste schoonmaakbeurt was ongeveer 10 jaar terug en ineens doet mijn klok het niet meer.” Ik begrijp deze vragen heel goed, een uurwerk is ook best gecompliceerd.

Waarom staat mijn klok stil?

Het uurwerk wordt aangedreven door een krachtbron (veer of gewicht). Vuil is de grootste oorzaak van slijtage aan het uurwerk. Vuil kan uit meerdere bestanddelen bestaan (stof, roest, opgedroogde olie). Dit wordt samen met het smeermiddel een soort slijpmiddel. Het uurwerk functioneert nog steeds, omdat de veren en/of gewichten zo sterk en zwaar zijn. Wel merkt u dat het uurwerk vóór of achter gaat lopen of zelfs stil gaat staan. Dit komt omdat de raderen niet meer goed in elkaar grijpen. De kracht wordt niet meer goed overgebracht. Het is dan echt tijd voor een onderhoudsbeurt.

 

Arbeidsintensief

Een klokreparatie is een arbeidsintensief karwei. Als ik een klok een onderhoudsbeurt geef kost dit veel tijd. Veel klanten staan hier niet bij stil. Afhankelijk van het soort klok ben ik diverse uren tot enkele dagen bezig met 1 klok. Had u dat verwacht? Hoe dat zit vertel ik verderop.

 

Tijd en kwaliteit

De meeste klokken hebben emotionele waarde voor hun eigenaar. Ik behandel ieder uurwerk daarom met respect. Ik neem ook graag de tijd voor iedere reparatie of onderhoudsbeurt. Mijn klanten willen kwaliteit. En ik lever graag die kwaliteit.

 

Wat kost een onderhoudsbeurt?

Dat is een moeilijke vraag. Het is namelijk niet mogelijk om een prijs te geven als ik de klok niet heb gezien. Er komt veel bij kijken: iedere klok is anders, iedere klant wil iets anders. In mijn werkplaats laat ik u graag zien wat er aan uw uurwerk moet gebeuren. Het maken van een offerte is natuurlijk geheel vrijblijvend. Het is ook mogelijk om een offerte aan huis te maken. Hiervoor vraag ik wel een vergoeding.

 

Klok reparatie - het uurwerk krijgt een onderhoudsbeurt

Klok reparatie – het uurwerk krijgt een onderhoudsbeurt

Hoe gaat een klokkenmaker te werk?

Eerst observeer ik de klok goed: zijn er bijzonderheden? Ik haal het uurwerk uit de kast, daarna reinig ik het. Aanwezige slijtage wordt nu zichtbaar. Het uurwerk wordt geheel gedemonteerd. Ik kijk de raderen na op slijtage en/of kromme tanden. Waar nodig vervang ik defecte onderdelen. Soms maak ik nieuwe onderdelen. De kast krijgt natuurlijk ook aandacht, net als de wijzerplaat. Ik poets de messing onderdelen mooi op, als mijn klant dit wil. Als laatste wordt het uurwerk weer in de kast gezet.

 

Loopt de klok weer goed?

Als de klok weer prima loopt kan de klant weer langskomen. De klok loopt in mijn werkplaats eerst een periode proef. Alle onderdelen moeten namelijk op elkaar inwerken. Na de reparatie zijn er instellingen veranderd. Deze kunnen van invloed zijn op het functioneren van het uurwerk.

 

Uw klok in vertrouwde handen

In mijn werkplaats kijk ik uw uurwerk volledig na. Dankzij mijn vakopleiding en jarenlange ervaring verricht ik deskundig onderhoud. Zo weet u dat uw uurwerk in vertrouwde handen is. U kunt weer jarenlang genieten van het vertrouwde geluid aan de wand of op de kast. Ik raad u sterk aan op tijd langs te komen met uw klok. Iedere 6 tot 7 jaar is hiervoor een goede richtlijn voor de meeste klokken.

 

Emmer met peut

Ik raad het sterk af om zelf aan de slag te gaan om de klok te smeren. Op internet staan diverse “tips”. Het lijkt alsof een badje in een “emmer met peut” of wat sla-olie aanbrengen wel helpt. De slijtage wordt helaas vele malen erger. Het vuil weekt los en brengt veel schade aan. De reparatiekosten worden veel hoger. Dit wilt u toch niet?

 

Wat houdt een klok reparatie/onderhoudsbeurt in?

Voor u misschien een beetje (te) technisch verhaal, maar ik werk op onderstaande wijze:
• demonteren van het uurwerk;
• tappen polijsten;
• uurwerk verbussen op plaatsen waar te veel slijtage is ontstaan;
• schoonmaken van alle losse onderdelen;
• monteren van het uurwerk;
• afstellen van het gang- en slagwerk en eventueel speelwerk;
• uurwerk voorzien van de benodigde olie en vet;
• nieuwe onderdelen maken;
• schoonmaken/poetsen van de kast/wijzerplaat
• eventuele messing onderdelen poetsen;
• terugplaatsen van het uurwerk in de kast en laten proeflopen.

U begrijpt nu waarschijnlijk waarom een onderhoudsbeurt geen “paar tientjes” kost en waarom ik echt de tijd moet nemen voor een goede onderhoudsbeurt.

Bent u op zoek naar klokkenmaker tips, klik dan op deze link.