Cursus uurwerkreparatie

U bent op zoek naar een goede, degelijke cursus uurwerkreparatie

Een cursus klokkenmaken waar u veel praktische vaardigheden kunt leren. Wilt u daarna graag aan uw eigen klok werken? U bent hiervoor bij mij aan het juiste adres.
Tijdens deze cursus uurwerkreparatie krijgt u les van een ervaren klokkenmaker met jarenlange ervaring; ik wil mijn vakkennis, passie en ervaring graag op mijn cursisten overbrengen. Ik wil u graag basisvaardigheden aanleren om zelf het onderhoud en eenvoudige reparaties aan uw eigen uurwerk te kunnen uitvoeren.
Ik heb een interessante klokkenreparatiecursus ontwikkelt waarbij enthousiaste en leergierige hobbyisten meer dan welkom zijn om een aantal vaardigheden bij te brengen. Hierbij staat respect naar het uurwerk altijd voorop. U krijgt een kijkje in de keuken van een ervaren klokkenmaker en kunt profiteren van echte, direct toepasbare tips.
In zeven lessen kan ik u natuurlijk geen vak leren, maar u heeft dan wel genoeg kennis gekregen om op een verantwoorde manier uw hobby te kunnen uitoefenen. Enige technische kennis en/of affiniteit met het repareren van klokken is wel vereist.

Kleine groep cursisten
Om zoveel mogelijk persoonlijke aandacht aan u te kunnen besteden start u in een kleine groep van maximaal drie cursisten. De ervaring heeft geleerd dat deze “bijna-privéles” goed wordt gewaardeerd. Ik kan zorgvuldig op het tempo, de kennis en de vragen van iedere medecursist inspringen.
Het gereedschap waarmee u kunt werken is aanwezig en kunt u zien wat u verder nodig heeft om een uurwerk te repareren. Aan het einde van de cursus kunt u werken aan uw eigen klok. Dit uurwerk dient wel een modern zaagslagwerk (repetitieslagwerk vanaf 1970) te zijn. Naast praktische kennis duiken we natuurlijk ook in een onmisbaar stukje theorie.

Cursus uurwerkreparatie - Lars Dekker uurwerkreparatie

In deze cursus uurwerkreparatie werken we met eenvoudige, moderne uurwerken. We gaan zeker niet aan de slag met antieke uurwerken. Voor reparatie van dit soort uurwerken is gedegen vakkennis echt noodzakelijk.

De cursus uurwerkreparatie (voor beginners) bestaat uit de volgende onderdelen:

* demonteren/monteren van het uurwerk en benoemen van de raderen;
* schoonmaken van de verschillende onderdelen van het uurwerk;
* herkennen van slijtage aan het uurwerk;
* handmatig polijsten van de tappen;
* handmatig verbussen met ruimers;
* herstellen van de eindhaak van een opwindveer;
* vet en olie geven en doseren waar het hoort;
* anker afstellen op een simpele wijze uitgelegd;
* werken aan (repareren van) uw eigen klok.

Klokkenliefhebber
De normale werkvolgorde voor een klokkenmakers is anders, maar dit wordt in de cursus ook uitgelegd. U begint met de basis hoe een uurwerk in elkaar zit. Dit doet u met een aanwezig oefenuurwerk. Uw kennis wordt langzaam maar zeker opgebouwd en u krijgt informatie die u meteen verder helpt. Als ervaren vakman kan ik u als klokkenliefhebber handige technieken doorgeven, zodat u nog meer plezier gaat beleven aan uw hobby.

Uw bijdrage voor deze zeer informatieve en praktische cursus van 7 lessen à 3 uur is 345 euro inclusief 21% btw. Het gebruik van materiaal, oefenuurwerk, gereedschap en koffie en/of thee is natuurlijk inclusief. U ontvangt ook een handige hand-out. De cursus wordt afgesloten met een certificaat.

De cursus wordt gegeven op 7 woensdagavonden en duurt van 19.00 – 22.00 uur. Voor vragen, aanvullende informatie en aanmelding kunt u mij altijd een mail sturen.